اره زنجیری

اره زنجیری

اره زنجیری

امروزه با بیشرفت تکنولوژی ابزار های گوناگون فراوانی جهت تسهیل و انجام پروژه های مختلف توسط انسان به کار گرفته می شود. بسیاری از این ابزار ها از شکل اولیه و ساده خود خارج شده و تبدیل به دستگاه ( ماشین ) های پیچیده شده اند. اره زنجیری – اره موتوری

جهت مشاهده انواع اره زنجیری اینجا کلیک کنید

اره زنجیری موتوری بنزینی اشتیل STIHL
اره زنجیری موتوری بنزینی اشتیل STIHL
در حال حاضر بسیاری از دستگاه های مورد استفاده در انواع صنایع کشاورزی، دامپروری، ساختمانی، شیمیایی، پتروشیمی … . دارای پیشرانه می باشند. توان مورد استفاده در این دستگاه ها توسط جریان الکتریکی ( باطری ، اتصال به جریان برق تکفاز و سه فاز ) و یا موتور احتراقی درون سوز تامین می شود. که در اصطلاح اره برقی به آن گفته می شود.

اره برقی

اره برقی همان اره زنجیری است ولی با پیشرانه الکتریکی کار می کند. موتور الکتریکی اره برقی، به دو شکل موتور الکتریکی برق جریان مستقیم و متناوب ساخته و عرضه می شوند.

اره برقی هایی که با برق ac کار می کنند، دارای موتور الکتریکی می باشند که با برق 220 ولت کار می کند. پس با در نظر گرفتن این موضوع متوجه می شویم که کار با این مدل از اره برقی ها به برق شبکه و یا موتور برقی نیاز دارد که در هنگام کار برق مورد استفاده موتور الکتریکی دستگاه را در اختیار قرار دهد.

از مزایای این مدل از اره ها می توان به قدرت بیشتر در مقایسه با اره هایی که با باطری کار می کنند اشاره کرد. البته وزن کمتر به دلیل نبودن باطری هم از مزایای کار کردن با این اره ها می باشد.

بزرگترین نقطه ضعف این اره ها محدودیت در جا به جایی می باشد. زیرا کار کردن با این مدل از اره زنجیری ها احتیاج به جریان برق 220 ولت دارد.

ولی اره برقی هایی که با برق dc کار می کنند معمولا مجهز به یک باطری می باشند از همین رو از این مدل از اره ها می توان در مکان هایی مه به جریان برق دست رسی وجود نداشته باشد استفاده کرد.

از مزایای این مدل از اره زنجیری های برقی این می باشد. که با داشتن شارژ لازم در هر مکانی می توان از آنها بهره برد. ولی از معایب این مدل از اره زنجیری های برقی می توان به قدرت محدود و وزن بیشتر در مقایسه با اره برقی های دیگر اشاره کرد. داشتن باطری که بتواند با تخلیه ولتاژ مناسب قدرت مورد نیاز را تامین کند. باعث وزن بیشتر این اره ها می شود.

اره زنجیری اشتیل
اره موتوری اشتیل

اره موتوری

نوع دیگر اره زنجیری ، اره با پیشران موتور احتراقی است. به این نوع از اره ها ، اره موتوری گفته می شود. موتور احتراقی که جهت تامین نیروی لازم جهت به حرکت دراوردن زنجیر اره و برش دادن استفاده می شود، یک موتور احتراقی دو زمانه می باشد. استفاده از این نوع موتور ها که به نوعی نسبت به موتور های چهار زمانه امروزی قدیمی به حساب می آیند. دراین نوع موتور ها خبری از کارتل و سیستم روغن رسانی به موتور نیست، و روغن موتور با بنزین ( با نسبت مشخص شده توسط شرکت سازنده دستگاه ) مخلوط شده و به داخل باک اره موتوری ریخته می شود.

دلیل استفاده از این نوع موتور های احتراقی در ساخت اره زنجیری بسیار ساده است. وزن موتور، با توجه به نوع کارایی اره موتوری وزن دستگاه مشخصه بسیار مهمی برای اوپراتور استفاده کننده از اره می باشد. اره زنجیری اساسا یک دستگاه پورتابل و قابل حمل و نقل اسان می باشد. از همین رو از موتور احتراقی چهار زمانه در ساخت اره موتوری استفاده نمی شود.
اره موتوری هیوندای
اره موتوری هیوندای

اره زنجیری موتوری

قدرت تولید شده توسط موتور احتراقی دو زمانه به وسیله یک چرخ دنده، که در اکثر مواقع مجهز به یک خلاص کننده دستی ( کلاج منوآل ) است، به زنجیر منتقل می شود.
البته اره زنجیری از یک سیستم روغن رسانی استفاده می کند. که کار این سیستم خنک کاری زنجیر دستگاه می باشد.

قدرت و سایز موتور احتراقی دو زمانه، اره زنجیری مستقیما به سایز تیغه و زنجیر بستگی دارد. هر چه قدر سایز تیغه بلند تر باشد از موتور قوی تر و بزرگتری استفاده می شود.

موارد استفاده اره زنجیری

از اره موتوری های کوچک با تیغه کوتاه جهت هرس کردن شاخه درختان، قطعه، قطعه کردن الوار ها و … مورد استفاده قرار می گیرد. ولی از اره موتوری با تیغه بلند جهت قطع درختان بزرگ و یا برش قطعه های بزرگ تنه درختان استفاده می شود.
بدیهیست که بیشترین مورد استفاده اره موتوری، در مواردی می باشد که اپراتور به انواع اره های مستقیم بر زمینی دسترسی نداشته باشد. و یا جسم مورد برش به لحاظ سایز و اندازه قابل جابجایی و قرار دادن روی ریل برش نباشد.

تاریخچه ساخت اره زنجیری

اره زنجیری به عنوان یک ابزار، در حدود سال ۱۹۳۰ توسط یک ارتوپد آلمانی به نام Bernard Heine ساخته شد. این ابزار Osteotome نام داشت و دارای زنجیری شامل برنده های کوچک متصل به هم بود. زنجیر توسط یک اهرم دستی متصل به چرخ دنده، حول تیغه چرخانده می شد. این دستگاه هم برای برش استخوان مورد استفاده قرار می گرفت.
دو فرد مهم و تاثیر گذار در گسترش اره های زنجیری به شکل کنونی Joseph Buford Cox و Andreas Stihl نام داشتند. آن ها اره برقی را که برای برش تنه درختان استفاده می شد، در سال ۱۹۲۶ و اره بنزینی خود را در سال ۱۹۲۹ ساختند. آقای Stihl شرکت خود را در سال ۱۹۲۶ در اشتوتگارت آلمان، برای تولید انبوه این دستگاه ها افتتاح کرد.

موتور اره موتوری

موتور های بنزینی اره زنجیری اشتیل از نوع SINGLE – CYLINDER TWO – STROKE می باشند و قدرت آنها بین 1.3 اسب بخار تا 8.5 اسب بخار می باشد. حجم موتور اره های زنجیری اشتیل بین 23.6 تا 121.6 سی سی است.

باک بنزین اره موتوری

باک بنزین در انتهای موتور قرار دارد و ظرفیت آنها بین 0.67 تا 1.3 لیتر می باشد. جهت پایین آوردن وزن دستگاه ظرفیت باک دستگاه کم در نظر گرفته شده است.

روانکاری اره موتوری

روغن کاری یا روان کاری تیغه اره موتوری اشتیل توسط  (Chain Lubrication Type) به شکل اتومات (Automatic oil pump) می باشد.

تیغه اره موتوری

تیغه اره زنجیری موتوری اشتیل قابل تنظیم نسبت به موتور می باشد و اندازه آن که با قدرت موتور رابطه مستقیم دارد. بین 30 تا 75 سانتی متر می باشد.

تیغه و زنجیر اره
تیغه و زنجیر اره

برقاب صنعت


تهران، خیابان سعدی جنوبی، پاساژ سعدی قدیم واحد 90

تلفن تماس: ۳۶۶۱۳۷۷۴

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آواتار موبایل
منوی اصلی x
X