بلوئر ساید چنل چیست
بلوئر سایدچنل تجهیزی در زمینه مکش و رانش هوا می باشد. به عبارت دیگر دستگاه بلوئر سایدچنل تجهیزی دو کاربرد است. که می تواند همزمان کار مکش و رانش هوا را انجام دهد.
انواع بلوئر
البته گفتنی است نام بلوئر به چند دستگاه متفاوت اتلاق می شود؛ ساده ترین مدل بلوئر هوا ساز های حلزونی است؛ که در ساخت بعضی از بخاری های صنعتی؛ ساخت انواع کوره ها و غیره کاربرد دارد. به این بلوئر های حلزونی دم منقل کبابی و یا دم چاه هم گفته می شود.
نوع دیگر بلوئر ها بلوئر پرتابل و یا بلوئر دستی گفته می شود؛ کار این مدل از بلوئر ها دقیقا برعکس جارو برقی های خانگی و یا صنعتی می باشد. بلوئر های پرتابل هوا را با فشار بالا از دهانه تفنگی خود به بیرون پرتاب می کند. کاربرد اصلی این بلوئر های دستی که در سایز های مختلف ساخته می شوند؛ گرد گیری از انواع دستگاه ها و تجهیزات صنعتی؛ اداری؛ ساختمانی و غیره می باشد.
البته ما در این مقاله قصد داریم به معرفی بلوئر سایدچنل صنعتی بپردازیم و در مورد مکانیزم کاری و موارد استفاده ی این تجهیز در صنایع مختلف اطلاعات کاربردی در اختیار خوانندگان قرار دهیم
محصولات بلوئر و ساید چنل
بیشتر از بلوئر سایدچنل بدانید
ساختار بلوئر سایدچنل
سایدچنل دستگاهی برقی می باشد؛ این بدان معناست که نیروی دوران بلوئر سایدچنل توسط یک موتور الکتریکی تامین می شود. جریان برق مصرفی این موتور الکتریکی ac است؛ و با توجه به قدرت و اندازه دستگاه می تواند از یک الکترو موتور با جریان برق مصرفی تک فاز و یا سه فاز بهره ببرد.
کار اصلی مکش و رانش هوا در دستگاه بلوئر سایدچنل توسط پروانه دایره یی شکل این دستگاه انجام می پذیرد.
پمپاژ
پروانه دستگاه بلوئر سایدچنل؛ در داخل یک محفظه بشقابی شکل قرار گرفته است؛ تیغه های پروانه ی دستگاه بلوئر بر روی لبه ی بیرونی پروانه قرار دارد؛ تبغه های پروانه به طور منظم با فاصله های نسبتا کمی در مقایسه با پروانه های پمپاژ سیالات با یکدیگر قرار دارند.
تیغه های این پروانه ها دارای طراحی خاصی می باشند. تیغه ها از پایین به بالا دارای یک قوس به سمت داخل و از طرف چپ به راست دارای یک قوس راست گرد می باشند. البته در بلوئر های چند استیج؛ قوس های عرضی با توجه به این موضوع که تیغه های پروانه چندم است متفاوت است.
به پروانه های دستگاه بلوئر به دلیل طراحی خاص شان پروانه توربینی هم گفته می شود. فشار قابل تامین توسط هر بلوئر سایدچنل تابع مستقیمی از قطر پروانه و اندازه تیغه های پروانه می باشد. همچنین دبی هر دستگاه بلوئر رابطه ای مستقیم با قطر پروانه و تعداد تیغه های پروانه دستگاه دارد. همچنین قابل ذکر است قدرت الکتروموتور دستگاه سایدچنل با در نظر گرفتن اندازه قطر پروانه و اندازه و تعداد تیغه ان انتخاب می شود.
ورودی و خروجی هوا
در این دستگاه دو لوله که به انها اگزوز هم گفته می شود؛ از زیر دستگاه به محفظه بشقابی شکلی که پروانه در داخل ان قرار دارد؛ متصل شده است؛ که به طور معمول توسط اگزوز سمت چپ هوا را به داخل محفظه مکش می شود و هوای مکش شده توسط دوران پروانه از طریق اگزوز سمت راست به بیرون پمپاژ می شود. پس به عبارت ساده تر دستگاه بلوئر ساید چنل به این ترتیب که گفته شد این توانایی را دارد که در یک زمان از یک اگزوز خود؛ کار مکش و از طریق اگزوز دیگر کار پمپاژ را به انجام برساند.
با توجه به توضیحاتی که داده شد می توان به این موضوع پی برد که این دستگاه در بسیاری از موارد می تواند؛ کار چند دستگاه پر هزینه را به تنهایی انجام دهد.
از دستگاه سایدچنل در بسیاری موارد می توان به جای پمپ های وکیوم استفاده کرد و یا در بی شماری از موقعییت ها کاری را که بر عهده کمپرسور هوا بوده را توسط ساید چنل انجام داد. البته در بسیاری از موارد که حجم مکش و رانش در اولویت قرار ندارد و به فشار بالایی جهت رانش و مکش نیاز داریم باید از انواع کمپرسور ها استفاده شود. ولی در مواردی که حجم انتقال در اولویت قرار دارد؛ دستگاه بلوئر سایدچنل می تواند بهترین انتخاب باشد.
اجزای مهم بلوئر سایدچنل
بدنه ( پوسته )
بدنه دستگاه ساید چنل به دو قسمت اصلی پوسته موتور الکتریکی و محفظه پمپاژ تقسیم می شود. پوسته الکتروموتور با در نظر گرفتن قدرت و اندازه موتور الکتریکی می تواند از الیاژ الومینیوم و یا الیاژ چدن ساخته شده باشد. هر کدام از این الیاژ ها معایب و محاسن خاص خود را دارا می باشند.
از معایب پوسته الومینیومی می توان به مقاومت کم ان در مقابل شکستگی اشاره کرد و از محاسن ان می توان به وزن کمتر و تعمیرات راحت تر ان اشاره کرد. در مورد پوسته چدنی می توان به مقاومت بالای ان در برابر ضربه و شکستگی به عنوان محاسن و وزن زیاد به عنوان معایب اشاره کرد.
در مدل های بزرگ پایه بدنه قابل جدا سازی از پوسته می باشد؛ ولی در مدل های کوچک پایه به وسیله جوش به پوسته متصل شده است.
پوسته های سایدچنل هم در مدل های چدنی و هم در مدل های الومینیومی توسط پره هایی که بر روی همه جای پوسته ( محفظه پمپاژ و موتور الکتریکی ) تعبیه شده است؛ از پوسته و داخل بدنه محافظت می کند.
پیشران ( موتورالکتریکی )
همان طور که در بالا گفته شد نیروی لازم جهت دوران پروانه دستگاه بلوئر توسط یک موتور الکتریکی ( الکتروموتور ) تامین می شود. در مدل های مختلف این موتور الکتریکی می تواند از جریان برق مصرفی سه فاز و یا تکفاز استفاده کند. انتخاب قدرت موتور الکتریکی به قطر پروانه و تیغه های ان بستگی دارد؛ به این صورت که هر چقدر قطر پروانه بیشتر باشد و اندازه تیغه بزرگ تر باشد به موتور الکتریکی با قدرت موتور بیشتری نیاز است.
به دلیل طراحی خاص پروانه؛ ( طراحی توربینی ) بلوئر سایدچنل ها که در پاراگراف های بالا توضیح داده شد؛ دور گرفتن این پروانه ها و رسیدن به سرعت کامل دوران به کمی زمان نیاز دارد؛ و همین موضوع باعث گرفتن امپر ( شدت جریان مصرفی ) اضافی در زمان استارت دستگاه می شود؛ از همین رو الکتروموتور تحت فشار قرار می گیرد. به همین جهت بسیاری از کمپانی های معتبر سازنده دستگاه های بلوئر سایدچنل حتی در مدل های کوچک خود از موتور الکتریکی با جریان برق مصرفی سه فاز استفاده می کنند.
حتی شرکت هایی که دستگاه سایدچنل را با موتور الکتریکی تکفاز هم تولید می کنند؛ به هیچ وجه از موتور الکتریکی با قدرت ۱/۵ کیلو وات با جریان برق مصرفی تکفاز استفاده نمی کنند. با توجه به این مسئله که استفاده از الکتروموتور های ۲/۲ کیلو وات با جریان برق مصرفی تکفاز جهت ساخت انواع تجهیز ها متداول می باشد؛ به اهمیت کیفیت موتور الکتریکی دستگاه ساید چنل پی می بریم.
به دلیل موضوعاتی که در پاراگراف بالا توضیح داده شد؛ کیفیت الکتروموتور دستگاه بلوئر از اهمیت خاصی برخوردار است.
شافت سایدچنل ( محور اصلی دستگاه بلوئر )
دستگاه سایدچنل دارای یک شافت یکپارچه می باشد. این بدان معناست که این تجهیز یک دستگاه تک محور است.
کار اصلی شافت بلوئر ساید چنل انتقال نیروی تولید شده توسط موتور الکتریکی به پروانه و یا پروانه ها می باشد. شافت دقیقا در مرکز روتور و استاتور موتور قرار دارد و در همان راستا در وسط پروانه در درون هالو شافت پروانه دستگاه قرار گرفته است.
به همان دلایلی که در بالا ذکر شد ( قطر بالای پروانه در مقایسه با پروانه های پمپاژ سیالات و زمانی که طول می کشد تا پروانه به سرعت دوران نهایی خود برسد ) اگر شافت از الیاژ استاندارد ساخته نشده باشد و دارای کیفیت لازم نباشد؛ خیلی سریع منحرف ( تاب برمیدارد ) می شود و باعث اسیب جدی به کل دستگاه می شود.
تصفیه آب و فاظلاب
بلوئر در هوادهی به حوضچه های تصفیه فاضلاب ها جهت جدا سازی انواع گاز های مضر از قبیل co2 ؛ h2s ؛ cho ؛ مورد استفاده قرار می گیرد.
صنایع غذایی و برداشت آب معدنی
از بلوئر سایدچنل ها در انواع خطوط تولید مواد غذایی ( کنسرو ها ؛ مربا ؛ … . ) جهت جدا سازی هسته ها ؛ پر کردن انواع ظروف آب معدنی و دستگاه های شستو شوی ونتوری و بسیاری از مصارف دیگر استفاده می شود.
صنایع دام و طیور و کشتارگاه
در انتقال خوراک طیور که در بسیاری از مواقع طبق کانسبت های بهداشتی باید بدون تماس انسانی باشد از بلوئر ساید چنل ها استفاده می شود. همچنین جهت خشک شویی ( شستوشوی بدون اب ) لاشه ها در کشتارگاه ها و انتقال ونتوری مواد ضد عفونی کننده مورد استفاده قرار می گیرد.
موارد استفاده بلوئر سایدچنل در انواع صنایع
صنایع نساجی
در ساخت بسیاری از دستگاه های ریسندگی؛ بافت پارچه ها و فرش ها … . بلوئر سایدچنل کار جدا سازی نخ ها از هم دیگر و جلو گیری از گره خوردن تار و پود ها و جمع اوری الیاف اضافی را با پمپاژ هوا و ایجاد خلع انجام می دهد.
مراکز پرورش آبزیان
در استخر های پرورش انواع ابزیان سرد آبی و گرم آبی جهت تامین اکسیژن لازم دفیوزر هایی در کف این استخر ها تعبیه می شود تا اکسیژن لازم را به شکل حباب های ریز در آب استخر محلول کند. این دفیوزر ها توسط لوله به یک بلوئر متصل می شوند. بلوئر هوا را با فشار بالا به داخل دفیوزر ها پمپاژ می کند؛ گفتنیست قدرت سایدچنل با در نظر گرفتن اندازه اب و نوع ابزیان در حال پرورش برطبق استاندارد خاصی انتخاب می شود.
صنایع آبکاری
در انتقال انواع سیالات ترکیب شونده و تنش پذیر که با ایجاد خلع انجام می شود از دستگاه سایدچنل استفاده می شود.
خشک کن های صنعتی
کار پمپاژ هوا با فشار بالا در انواع خشک کن های صنعتی ( خشک کن های مواد غذایی ؛ خشک کن مواد شیمیایی و غیره ) و خشک کن کارواش های اتومبیل در بسیاری از موارد بر عهده بلوئر سایدچنل ها می باشد.
بیمارستان ها و مراکز بهداشتی
در ازمایشگاه ها و بیمارستان ها جهت انتقال انواع مواد ضد عفونی کننده و خشک کردن و استریل کننده های بزرگ از این تجهیز استفاده می شود.
جارو برقی های صنعتی و غبارگیری
در جارو برقی های مرکزی کار مکش با استفاده بلوئر سایدچنل انجام می شود در واقع موتور اصلی این جارو های بزرگ یک سایدچنل است. و با استفاده از پمپاژ کار غبار زدایی را انجام می دهند.
انواع بلوئر سایدچنل
بلوئر سایدچنل تک استیج
یا
تک پروانه
بلوئر سایدچنل دو استیج
یا
دو پروانه
بلوئر سایدچنل سه استیج
یا
سه پروانه
مزایای استفاده از بلوئر سایدچنل در انواع صنایع
- هزینه تعمیر و نگهداری مناسب در مقایسه با انواع کمپرسور ها
- کاربرد اسان و گسترده که نیاز به اپراتور با تخصص بالا ندارد
- ایجاد صدای کم در مقایسه انواع کمپرسور ها
- حجم دبی بالا در مقایسه با انواع دیگر کمپرسور ها با قدرت پیشران یکسان
- بی نیاز بودن از روغن کاری مداوم
- مصرف انرژی کم تر در مقایسه با کمپرسور های دیگر با حجم تولید یکسان هوا
- تولید فشار و دبی یکنواخت در طول زمان
- تولید هوای تازه و بدون آلودگی
- کلکتور کردن بلوئر سایدچنل
- یکی از بزرگ ترین محسنات بلوئر سایدچنل در مقایسه با انواع هوا ساز ها قابلیت کلکتور شدن این تجهیز می باشد.
کلکتور موازی
این بدان معناست که در مواردی که نیاز به حجم دبی بالایی باشد می توان با کلکتور کردن دو یا چند بلوئر با همدیگر حجم مورد نیاز را بدست اورد. البته برای بدست اوردن دبی بالا تر بلوئر ها باید به شکل موازی با هم کلکتور شوند.
کلکتور کردن موازی یعنی ورودی های دو یا چند بلوئر را به وسیله لوله با سایز مناسب یکی شود و خروجی هم به همین ترتیب یکی شوند این طور بوستر کردن باعث می شود در فشار تغییر حاصل نشود؛ ولی دبی تقریبا به اندازه جمع دبی همه بلوئر ها منهای اطلاف انرژی برسد.
کلکتور سری
اگر نیاز به فشار بالایی باشد می توان با کلکتور کردن بلوئر ها به صورت سری به فشار بالا تری با حجم دبی ثابت رسید. در کلکتور سری خروجی بلوئر اول به ورودی بلوئر دوم متصل می شود و به همین ترتیب دومی به سومی؛ در این مدل از کلکتور کردن در حجم دبی ثابت به فشاری برابر جمع فشار دو یا چند بلوئر منهای اطلاف انرژی دست پیدا می کنیم.